Borgo
Francja » Lazurowe Wybrzeże
Położenie
Borgo to typowo turystyczna miejscowość
wypoczynkowa, położona w odległości 25 km od miasta
Bastia, w departamencie
Górna Korsyka.
Kurort znajduje się w północnej części wyspy. Do Borgo najlepiej dostać się drogą lotniczą lub morską. W bliskiej odległości znajduje się tutaj lotnisko: Bastia -
Poretta Airport oraz port morski, obsługujący prawie 3 mln pasażerów rocznie (to największy port pasażerski
Korsyki). Dobre połączenia komunikacyjne oraz gwarancja udanej pogody sprawiają, że Borgo jest chętnie odwiedzanym przez turystów
wakacyjnym kurortem.
Rozrywki i atrakcje
Wakacje w kurorcie wypoczynkowym Borgo to
wypoczynek w typowo korsykańskim stylu. W resorcie czeka na nas słoneczna pogoda wygodne
hotelowe kompleksy, a także urok wyspiarskiego miasteczka oraz gościnność mieszkańców, czyli wszystko to, co pozwala oddać się prawdziwemu relaksowi! Borgo znajduje się w bliskiej odległości od wybrzeża (ok. 3 km), bez problemu jednak można szybko dostać się do kąpielisk (wygodna sieć komunikacyjna). Na wszystkich spragnionych
wakacyjnego wytchnienia czekają przepiękne, piaszczyste
plaże, obmywane wodami
Morza Śródziemnego. Słoneczna pogoda zachęca do beztroskiego plażowania. Miłośnikom aktywnego wypoczynku polecamy
nurkowanie - czystość tutejszych wód zachęca do podmorskich przygód. Niezwykle popularne jest "pływanie z rybami". Odpowiedni sprzęt wypożyczyć można w licznych szkołach sportów wodnych.
Ponad to w Borgo znajduje się mnóstwo restauracji, kawiarni, sklepów i butików. To dobra okazja, aby rzucić się w wir zakupowego szaleństwa i kupić oryginalne pamiątki z Korsyki. Amatorzy nocnego życia również powinni być zadowoleni. Czekają na nich tutaj dyskotekowe parkiety, na których bawić się można do białego rana.
Kuchnia
Wizyta w
wakacyjnym kurorcie to świetna okazja, aby skosztować pysznych dań
kuchni korsykańskiej. Kuchnia ta słynnie z przepysznych wędlin. Do najbardziej popularnych należą m.in. lonzu - wędzona polędwica wieprzowa, coppa - schab marynowany w ziołach i czerwonym winie, czy też panzetta, czyli boczek. Na wyspie znajduje się wiele gospodarstw agroturystycznych. Dzięki dobrym warunkom geograficznym bardzo dobrze rozwija się hodowla owiec i kóz. Kuchnia korsykańska słynnie więc także z serów. Jednym z najpopularniejszych jest niolo - ser wytwarzany z mleka owczego, o bardzo ostrym smaku. Sery są podstawowym skalnikiem wielu dań np. tarty serowej fiadone. Kolejnym ważny składnikiem są kasztany - koniecznie spróbować należy pysznych naleśników z kasztanowym nadzieniem: fritelli a gaju frescu. Typowo regionalny produkt to miel...